Johannes Vermeer, Het melkmeisje,

ca. 1660, Amsterdam, Rijksmuseum

Lezing "De unieke blik van Vermeer "

dinsdag 10 januari 2023

door drs. Birgitte Mommers

Ontdek de rijke werken van de beroemdste schilder van Delft!

De Sfinx van Delft. Het is een passende bijnaam voor Johannes Vermeer. Hoewel iedere kunstminnaar ter wereld zijn werken kent en aanbidt, is over de man zelf heel weinig bekend. We weten niet eens hoe hij er precies uitzag! Maar ook over de door hem gebruikte technieken woeden nog felle discussies. Hoe kwamen die unieke, herkenbare en intieme werken tot stand? Ter gelegenheid van de aanstaande tentoonstelling over Vermeer in het Rijksmuseum verdiepen wij ons alvast in de werken van Vermeer: de techniek en de symboliek. Tijdens deze lezing geniet u van zijn mooiste werken wereldwijd.

 Johannes Vermeer is een van de meest bekende schilders van onze Gouden Eeuw, maar lange tijd was hij vergeten door de kunstwereld. Wellicht had dit te maken met zijn kleine oeuvre. Toch zijn al deze werken uiterst herkenbaar: door het rijke kleurgebruik, de hooglichtjes en de bijzondere lichtval. Vermeer kan met recht de meester van het licht genoemd worden.

Heeft u zich altijd afgevraagd hoe de bijzondere werken van Vermeer tot stand kwamen? Dan mag u deze lezing zeker niet missen! De (mogelijke) technieken en hulpmiddelen die hij gebruikte komen uitgebreid aan bod: van de camera obscura tot de pigmenten. Maar natuurlijk leert u ook meer over de symboliek in zijn schilderijen. Waarom staat er een stoofje in het schilderij van het Melkmeisje? En hoe weten we dat de vrouw in “De Liefdesbrief” een brief van haar geliefde leest?

Ontdek de geheimen van Vermeer en schrijf u nu nog in!

 Lezing op dinsdag 10 januari in Historisch Museum De Bevelanden, ditmaal van 13:15 tot 15:15. De entreeprijs bedraagt €12,50. Er is wederom ruimte voor 48 bezoekers.

 Graag vragen wij u zich aan te melden via dit e-mailadres, secretariaat@hmdb.nl, of telefonisch bij Historisch Museum De Bevelanden via 0113-228883. Voor eventuele verdere vragen of opmerkingen bent u natuurlijk ook altijd van harte welkom om contact op te nemen.

LEZING “SCHATTEN VAN TOETANCHAMON”

 “IK ZIE PRACHTIGE DINGEN” Zo antwoordde Howard Carter toen hem gevraagd werd of hij iets kon zien door het gat in de muur van het graf van Toetanchamon. Dit is inmiddels vrijwel exact 100 jaar geleden. Een mooie aanleiding dus om te herinneren aan de avontuurlijke zoektocht van Carter en de grootste archeologische vondst in Egypte van de afgelopen eeuw. Daarom organiseert Art & Leisure deze lezing in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden. Reis mee naar het oude Egypte en schrijf u nu al in! 
De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op dinsdagmiddag 18 oktober 2022 van 13.15 tot 15.15 uur in de educatieruimte van het museum, Singelstraat 13 te Goes. Prijs € 12,50 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl. Er is plaats voor 48 bezoekers.

Eén laatste kans kreeg Howard Carter om het graf van Toetanchamon te vinden. Hij wist dat het nog ergens in de Vallei der Koningen verstopt moest liggen. Zijn geldschieter, Lord Carnarvon, ging akkoord met de financiering van één laatste seizoen. Op 4 november 1922 had zijn team groot nieuws voor Carter: ze hadden een traptrede uitgegraven. Al snel werd duidelijk dat het graf van de jonge farao gevonden was. Wat de vondst extra bijzonder maakte, was dat het graf niet leeggeroofd was, zoals dat bij andere graven gebeurd was. Het leverde een waanzinnige schat op, met onder andere meubels, strijdwagens en natuurlijk het wereldberoemde masker. 

Tijdens deze lezing maakt u kennis met Toetanchamon en de turbulente tijd waarin hij regeerde. Ook volgen we Carter in zijn zoektocht naar de jonge farao, en staan we uiteraard uitgebreid stil bij de mooiste en meest bijzondere schatten die uit zijn graf tevoorschijn kwamen. 
Schrijf u nu nog in voor een bijzondere middag schatzoeken in het oude Egypte!