WISSELEXPOSITIES

ZEELAND ROND

“Alle drachten bont en pront”

Het Historisch Museum de Bevelanden te Goes brengt met de tentoonstelling “Zeeland Rond; alle drachten bont en pront” de enorme verscheidenheid aan verschillende Zeeuwse klederdrachten met bijbehorende sieraden en mutsen voor het voetlicht. 

Zeeuwse dracht(en) op één locatie

Rond het einde van de 19e eeuw was er op ieder (schier-)eiland een eigen variatie van de dracht ontstaan. Deze tentoonstelling laat juist de plaatselijke verschillen goed zien. Zo is er een groot verschil tussen de ingetogen en verfijnde dracht van Cadzand met manteljak en rok en de uitbundige en kleurrijke dracht van Axel; met de kenmerkende hoogopgespelde doek en rijk versierde beuk.

Veel aandacht is er voor de drachten van Noord- en Zuid-Beveland. Van beide gebieden is er een overzicht te zien van drachten tussen ca. 1850 en 1950; met de bijbehorende veranderingen in kledingstukken en mutsen.

Heel bijzonder is een bruingekleurd jak met zwart kraalgalon behorende tot de Noord- Bevelandse dracht uit het einde van de 19e eeuw. Eén van de weinige gekleurde jakken uit de dracht van Noord-Beveland die bekend zijn.

De ondertitel “bont en pront” is een knipoog naar de Zeeuwse uitdrukking “een pronte boerin” (een nette boerin) en het “Zeeuws bont” wat gebruikt werd voor de schorten de daagse drachten. Maar ook zeker voor de grote hoeveelheid kleur die zichtbaar is in de verschillende kledingstukken. Een bont geheel.