0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN Tentoonstellingslezing ‘In het licht van Cuyp’  op 6 december 2021 van 13.30 tot 15.30 uur
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Aelbert Cuyp is weer thuis! De werken van de Dordtse schilder zijn vooral te vinden in GrootBrittannië, maar dit najaar zijn bijna 30 van zijn schilderijen te bewonderen in het Dordrechts museum. Daarnaast toont deze tentoonstelling de invloed van Cuyps werk op dat van zijn Engelse collega’s, zoals Gainsborough, Constable en Turner. Dit is een tentoonstelling die u dit najaar niet wil missen! Daarom organiseert Art & Leisure, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, een speciale tentoonstellingslezing. Geniet van het verhaal van Cuyp en zijn Britse navolgers aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling. Gaat u zelf nog naar de tentoonstelling? Dan is dit uw ideale voorbereiding. Schrijf u nu nog in!

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagmiddag 6 december 2021 van 13.30 tot 15.30 uur in de educatieruimte van het museum, Singelstraat 13 te Goes. Max. 36 plaatsen en vol is vol! Prijs € 10,00 pp, incl. Consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Bij leven kan Aelbert Cuyp het beste omschreven worden als een lokale kunstenaar. Hoewel hij ook andere genres, zoals historiestukken, schilderde, is hij vooral bekend geworden door zijn landschappen en stadsgezichten. De inspiratie daarvoor vond hij voornamelijk in Dordrecht en omstreken. Cuyps schilderijen werden tijdens zijn carrière vooral afgenomen door klanten uit de vooraanstaande families uit zijn geboortestad. Dat veranderde zo’n 50 jaar na zijn dood, toen hij ontdekt werd door Engelse verzamelaars die vooral gecharmeerd waren van zijn zonovergoten landschappen. Er ontstond een ware run op zijn schilderijen. Dat leidde ertoe dat rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. Door hun aanwezigheid in Britse collecties konden zijn schilderijen echter invloed gaan uitoefenen op de grootste Engelse landschapsschilders, onder wie Thomas Gainsborough, John Constable en William Turner. Zij zijn, uiteraard samen met Cuyp, de hoofdrolspelers van deze tentoonstelling. In deze lezing maakt u kennis met Aelbert Cuyp en volgt u zijn ontwikkeling als schilder. Geheel in lijn met de tentoonstelling ziet u bovendien hoe zijn werk van invloed was op de verschillende Britse schilders. U geniet onder andere van de twee bruiklenen van Her Majesty Queen Elisabeth II, en bewondert u de werken van de grote ( en soms wat kleinere) Britse schilders die hun inspiratie vonden in het werk van de Dordtse held.

Ontdek de grootheid van Aelbert Cuyp en schrijf u nu nog in!
Aelbert Cuyp, De Maas bij Dordrecht, 1650, Washington D.C.,  National Gallery of Art