0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “IN THE PICTURE”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Wat vertelt een kunstenaarsportret ons over de geportretteerde? Dat onderzoekt het Van Gogh Museum in Amsterdam dit voorjaar in de tentoonstelling “In the picture”. Daarvoor zijn 75 prachtige zelfportretten en portretten van kunstenaarsvrienden uit de late 19e eeuw en de vroege 20e eeuw bij elkaar gebracht, van onder anderen Gustave Courbet, Edvard Munch, Paul Cézanne en Thérèse Schwartze. De zelfportretten van Vincent van Gogh vormen uiteraard de rode draad van deze intrigerende tentoonstelling. In dit tijdperk van imago en selfies wilt u deze tentoonstelling niet missen. Dus schrijf u nu nog in voor deze tentoonstellingslezing die Art & Leisure voor u organiseert in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mom m ers en vindt plaats op maandagavond 9 maart 2020 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum , Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

In de 19e eeuw groeit de populariteit van het portret in de schilderkunst. Vooral het kunstenaarsportret neemt een hoge vlucht, in het bijzonder onder invloed van de groeiende interesse in de kunstenaar als creatief genie. Tegen deze achtergrond kon een zelfportret, of portret van een bevriende collega, gaan bijdragen aan zijn of haar imago. Dat is zeker ook het geval bij de vele zelfportretten van Vincent van Gogh. Ons beeld van hem, zoals dat bijvoorbeeld in films en series over zijn leven naar voren komt, is grotendeels bepaald door de wereldberoemde zelfportretten. Zij zijn, naast 1 enkele foto, immers onze enige visuele houvast.

Waarom portretteerde een kunstenaar zichzelf of zijn kunstenaarsvrienden, en waar ligt dan de grens tussen fictie en realiteit? Kan een dergelijk portret ons dichterbij de zielenroerselen van de kunstenaar brengen? Krijg het antwoord op deze en vele andere vragen terwijl u geniet van de mooiste en meest interessante schilderijen uit de tentoonstelling. Schrijf u nu nog in!