0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “CARAVAGGIO-BERNINI. BAROK IN ROME”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Het is een dramatische tegenhanger van de ingetogen en sobere cultuur van het protestantisme in onze 17e eeuw: de Italiaanse barok. Toch wordt de kunst van onze Gouden eeuw begrijpelijker door te kijken naar deze dynamische en dramatische Italiaanse schilder- en beeldhouwkunst. Daarom trakteert het Rijksmuseum u dit voorjaar op de fantastische tentoonstelling "Caravaggio-Bernini. Barok in Rome". Daarin maakt u aan de hand van 70 topstukken uit internationale musea en particuliere collecties kennis met de belangrijkste thema's van deze periode, waaronder verwondering (meraviglia), beweging (moto) en vivezza (levendigheid). Ter inleiding van deze tentoonstelling verzorgt Art & Leisure, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze speciale lezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 20 april 2020 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.
Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.

Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

De eerste decennia van de 17e eeuw was Rome 'the place to be'. Pausen en andere hooggeplaatste opdrachtgevers kwamen met veel nieuwe initiatieven en ideeën, voor de uitvoer waarvan kunstenaars nodig waren. Bij deze kunstprojecten was nu het oproepen van emoties de norm, in tegenstelling tot de elegantie die in de voorgaande renaissance nog de boventoon voerde.

Aan het einde van de 16e eeuw arriveerde Caravaggio in de Eeuwige stad, waar hij schilderijen vervaardigde die bol stonden van de dramatiek, en die de toeschouwer wisten te raken. Hij maakte daartoe gebruik van het onder andere het clair-obscur. Een aantal jaar na zijn overlijden in 1610 ontketende Bernini met zijn dramatische, dynamische beeldhouwwerken een even grote revolutie. De barokke stijl van deze twee kunstenaars vond veel navolging in Rome en ver daarbuiten, en kwam zelfs terecht in de Noordelijke Nederlanden.

Tijdens deze lezing plaatsen we de Italiaanse barok in een historisch kader, maar zullen we vooral onze aandacht richten op een selectie van de mooiste topstukken van de tentoonstelling, zoals Bernini's Medusa en Caravaggio's Narcissus. U ontdekt welke thema's en motieven de kunstenaars hanteerden, en hoe hun kunstwerken de toeschouwer moesten raken. Kom naar deze lezing en ontdek of de magie van de barok tegenwoordig nog steeds werkt.