0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “VAN GOGH & JAPAN”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandag 16 april 2018     19.30 - 21.30 uur

Dit voorjaar neemt het Van Gogh Museum in Amsterdam u mee naar oosterse sferen met de tentoonstelling Van Gogh & Japan. Vincent van Gogh koesterde een grote bewondering voor de Japanse prentkunst, en in deze tentoonstelling krijgt u inzicht in de manier waarop deze prenten invloed uitoefenden op zijn kunst. Het is de eerste grote tentoonstelling die aan dit onderwerp gewijd is. En speciaal voor deze gelegenheid komen belangrijke bruiklenen naar Amsterdam, zoals "Zelfportret met verbonden oor" uit het Courtauld Institute in Londen, dat in 1930 voor het laatst in Nederland te bewonderen was. Graag grijpen Art & Leisure en Historisch Museum de Bevelanden deze kans om aan de hand van een tentoonstellingslezing wat dieper in te gaan op de Japanse invloed op het werk van Vincent.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 16 april 2018 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.
Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

In zijn Parijse periode, 1886-88, raakte Van Gogh bezeten van de ukiyo-e, de 19e eeuwse Japanse kleurenhoutsnede, van grote meesters, zoals Katsushika Hokusai. Hij ging deze prenten op grote schaal verzamelen. Hetgeen hij het meest bewonderde waren de ongewone composities, de grote, felgekleurde vlakken en de aandacht voor details uit de natuur. Zijn bewondering kwam voor het eerst tot uitdrukking in drie Parijse schilderijen.

Vincent gaat steeds meer streven naar het oosterse in zijn werk. En zelfs de keuze om Parijs te verlaten voor het Provençaalse  Arles was deels geïnspireerd door de wens om er met "meer Japanse blik" te kijken. Voor hem stond Zuid-Frankrijk gelijk met Japan.  

In deze lezing wordt u meegevoerd in de fascinatie van Vincent van Gogh voor Japan. Wat trok hem zo aan in die prenten? En hoe komt de invloed van Japanse prentkunst in zijn werk naar voren? Aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling krijgt u het antwoord op deze en andere vragen.