0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN Lezing: “UTRECHT, CARAVAGGIO EN EUROPA”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Het Centraal Museum in Utrecht heeft deze winter een tentoonstelling die u niet mag missen: Utrecht, Caravaggio en Europa.
Centraal staat de internationale invloed van de Italiaanse schilder Caravaggio. In de tentoonstelling zijn meer dan 60 bruiklenen te bewonderen, uit verschillende toonaangevende collecties. Veel van deze werken zijn niet eerder in Nederland te zien geweest.  De eerste 4 weken is bovendien Caravaggio's "Graflegging van Christus" uit de Pinacoteca Vaticana te zien, vanaf 15 januari gevolgd door zijn "Medusa" uit een Italiaanse particuliere collectie. Om te zorgen dat u goed voorbereid naar de tentoonstelling gaat, organiseert Art & Leisure, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze tentoonstellingslezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 18 februari 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Caravaggio was al tijdens zijn turbulente leven een beroemdheid, ook buiten Italië. Dit leidde tot een hele stoet kunstenaars die rond 1600 naar Rome reisde om inspiratie te putten uit zijn vernieuwende schilderijen. Ze werden aangetrokken door zijn realistische stijl, zijn gevoel voor drama en het beroemde licht-donker. Deze groep schilders staat bekend als caravaggisten.

De schilders kwamen onder andere uit Italië, Spanje, Frankrijk en de Nederlanden. In de tentoonstelling gaat uiteraard veel aandacht uit naar de Utrechtse caravaggisten: Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. Hun werk wordt getoond naast dat van schilders uit andere Europese landen, die dezelfde inspiratiebron en thematiek hanteerden. Door de vergelijking wordt duidelijk hoe de uitwerking van het caravaggisme per land kan verschillen.

Tijdens deze lezing ontmoet u de schilders die in de voetsporen van Caravaggio traden. Reis met hen mee naar Rome en ontdek de aantrekkingskracht van de grote meester. U leert de kenmerken van het internationale caravaggisme, en de nationale verschillen herkennen.
Gaat u deze avond met ons mee naar de Eeuwige Stad?   

Rondleiding
Art & Leisure organiseert op 2 maart een excursie naar deze tentoonstelling. De rondleiding vindt plaats van 14.00-15.00 en kost € 15,- p.p. U kunt u daarvoor alvast verzekeren van een plekje door een mailtje te sturen aan info@artandleisure.nl

Wist u dat?
Ook Art & Leisure en Historisch Museum de Bevelanden aandacht besteden aan het Rembrandtjaar? In maart trappen we af met een lezing over de werken van Rembrandt in de collecties van het Rijksmuseum en het Mauritshuis. Deze lezing vindt plaats op 18 maart om 19.30