0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “TOVERIJ OP ZUID-BEVELAND”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Door de Vrienden van het Historisch Museum de Bevelanden wordt op maandagavond 4 december 2017 in het museum aan de Singelstraat 13 te Goes een lezing georganiseerd.

Frank de Klerk, medewerker van het Gemeentearchief van Goes verzorgt deze lezing.

Op een tijdreis van 2000 jaar wordt stilgestaan bij bovennatuurlijke verschijnselen en gevallen van toverij, in Zeeland en voornamelijk op Zuid-Beveland. Hoewel  de mensen uit Zeeland zichzelf graag zo zien, bestaan er geen nuchtere Zeeuwen, als je kijkt naar de geschiedenis. Veel soorten van (volks-) geloof, bijgeloof en toverij hebben door de eeuwen onder de oppervlakte geleefd in de provincie. In boeken over folklore worden allerlei fantasieverhalen opgedist. Liefhebbers hiervan hoeven deze lezing niet in hun agenda te zetten; dergelijke legendes komen hier niet aan bod.

Deze lezing gaat voornamelijk over bijzondere verschijnselen en verdenkingen van toverij die in de archieven terecht zijn gekomen. Een enkel zijpaadje wordt daarbij niet geschuwd als dat in het verhaal past. Met enkele afbeeldingen en veel verhalen dwalen we door die 2000 jaar. Het slot van het verhaal zijn de gebeurtenissen in het Baarland van rond 1650; daar woont een echte (?) heks die de dominee handen vol werk geeft.

De lezing wordt gehouden in het auditorium van het museum op maandag 4 december 2017, aanvang 19.45 uur.
Het auditorium biedt plaats aan maximaal 45 personen. Voor vrijwilligers en vrienden van het museum is de lezing gratis. Introducés en niet-leden betalen € 8,00 p.p.

Als u de lezing wilt bijwonen, gelieve vooraf aanmelden bij het secretariaat van het museum; secretariaat@hmdb.nl of via telefoonnummer 0113-228883.
Mocht u daarna alsnog verhinderd zijn, gaarne op de dag van de lezing voor 17.00 uur afmelden om andere belangstellenden in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen.