Toneellezing
0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN TONEELLEZING “OOM LUCIEN”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Over Oom Lucien, 1914

Zaterdag 18 augustus 15.00 uur in het Auditorium van het museum.

Kaartverkoop via www.theatergroepdekale.com of theatergroepdekale@xs4all.nl


In het najaar van 1914 vluchtten een miljoen Belgen voor het oorlogsgeweld naar Nederland. Velen kwamen terecht in ’Belgendorpen’, anderen bleven in de zuidelijke provincies gedurende de oorlog, zo ook in Zeeland.

Lucien en Mathilde Marinx, twee welgestelde, katholieke en bourgondische Belgen vinden onderdak in het huis van de hardwerkende, protestantse en sober levende Leonard en Jacomina Melis op Walcheren. Na een gastvrije ontvangst ontstaan er spanningen tussen de Vlamingen en de Zeeuwen door verschillende inzichten op het vlak van cultuur, geloof en gastronomie. 

Een risicovolle zakelijke overeenkomst tussen Marinx en Melis zorgt voor conflict en crisis, maar in november 1918 wordt vrede gesloten, ook tussen beide families.

Reacties:
Het stuk 'Oom Lucien 1914' is erg geestig en onderhoudend. Tijdens het stuk wordt de toeschouwer ook nog eens bijgespijkerd: er komen tientallen weetjes en 'weten' over de Eerste Wereldoorlog langs. Het gaat feitelijk ook over op de proef gestelde (door langdurig verblijf in hetzelfde pand) intermenselijke relaties. En dat allemaal vakkundig gecombineerd.

Jan Zwemer - Schrijver (samen met Allie Barth) van Zeeland tijdens de Eerste Wereldoorlog

[Het stuk] is eigenlijk bij uitstek geschikt [...] om de huidige multiculturele vluchtelingenproblematiek op een speelse, onbedreigende maar daarom niet minder rake manier over het voetlicht te brengen. Twee vliegen in één klap: een stukje vergeten vaderlandse geschiedenis dat tegelijkertijd aantoont dat de vluchtelingenproblematiek niet zo spiksplinternieuw is als wel veel gedacht wordt (hoewel er natuurlijk oog wezenlijke verschillen zijn)... Een stuk dat inspireert en tot nadenken aanzet: mooier kan je het je toch niet wensen?

Paul Moeyes - Schrijver van Buiten Schot, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918