0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “IN HET HART VAN DE RENAISSANCE”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Dit voorjaar brengt het Rijksmuseum Twenthe een zeer bijzondere tentoonstelling: "In het hart van de Renaissance". Daarin worden 45 topstukken uit de Italiaanse renaissance getoond. De werken zijn afkomstig uit de Pinacoteca Tosia Martinengo in Brescia, die momenteel verbouwd wordt. Daardoor krijgt u nu in Enschede de unieke kans om schilderijen van onder anderen Rafaël, Bellini en Tintoretto te bewonderen. Van die eerste twee zijn geen werken aanwezig in Nederlandse collecties.  U begrijpt dat wij deze bijzondere expositie niet zomaar voorbij kunnen laten gaan en daarom organiseert Art & Leisure in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden deze tentoonstellingslezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 22 mei 2017 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.
Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

In de renaissance vindt er een wedergeboorte van de klassieke oudheid plaats. Klassieke filosofie en geschiedschrijving werden weer bestudeerd,  en gebruikt als inspiratie. Ook kunstenaars en architecten keken naar de klassieke oudheid voor voorbeelden, met een duidelijk classicisme als gevolg: men ging de klassieke stijl volgen, onder meer in de compositie en de geïdealiseerde voorstelling van de menselijke figuur.
Rafaël wordt wel beschouwd als een van de beste representanten van de renaissancestijl, met schilderijen die getuigen van harmonie, idealisering en menselijke empathie. De tentoongestelde werken van zijn hand zijn dan ook zonder twijfel de grote publiekstrekkers. De insteek van de tentoonstelling is echter om de connectie te maken tussen Rafaël en de schilderijen van beroemde en minder beroemde meesters van de renaissance uit Noord-Italië, zoals Titiaan, Tintoretto, Lotto en Moroni. Het wordt al snel duidelijk dat deze meesters zich onderscheiden van meesters uit Florence en Rome.

In deze lezing ligt, in lijn met de tentoonstelling, de nadruk op het ontdekken van de schilderkunst van de renaissance in Noord-Italië. Waarin onderscheidden deze meesters zich? Hoe brengen zij de gangbare waarden van de renaissance naar voren in hun werken? Uiteraard komen de mooiste werken van de tentoonstelling uitgebreid aan bod. Zelfs als u niet in de gelegenheid bent om zelf het Rijksmuseum Twenthe te bezoeken, kunt u via deze lezing van de tentoonstelling genieten. Wij nemen u graag mee naar de renaissance in Enschede.