0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: “REMBRANDTS VAN NEDERLAND”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Het kan u niet ontgaan zijn: dit jaar is het Rembrandt-jaar.  Ter gelegenheid van zijn overlijden 350 jaar geleden wordt Nederlands grootste schilder in diverse musea geëerd met prachtige tentoonstellingen. Zowel het Rijksmuseum als het Mauritshuis hebben een grote collectie van zijn werk, en beide tonen dit voorjaar al hun Rembrandts bij elkaar. Graag nodigt Art & Leisure u, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, uit voor een bijzondere lezing over Rembrandts leven en werk, gebaseerd op deze twee bijzondere tentoonstellingen.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 18 maart 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Toen Rembrandt in 1669 overleed had hij een rijke carrière achter de rug. Hij maakte meer dan 300 schilderijen, maar was ook een getalenteerd tekenaar en etser. Hij hanteerde een grote variëteit in onderwerpen, en zijn stijl ontwikkelde zich van kleurrijk en verfijnd in zijn vroege periode, tot losse, snelle en dynamische penseelstreken in zijn late jaren. Hij werd bekend om zijn sterke licht-donkercontrasten en zijn realisme, dat zich in zijn latere werk ontwikkelde tot een diep psychologisch inzicht. Hij maakte tal van portretten en zelfportretten, maar kon in zijn historiestukken pas goed zijn talent als verhalenverteller tonen. Hij mag met recht onze grootste schilder heten.

In de loop der eeuwen , en zelfs recent nog, werden 'nieuwe' Rembrandts ontdekt, maar zijn oeuvre kende ook afschrijvingen.  Het Mauritshuis gaat daar dieper op in, en toont nu alle werken die ooit als Rembrandt in de collectie zijn gekomen. Dat betekent dat u naast zijn topstukken, zoals "De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp", ook werken kunt bekijken die nu niet meer aan hem zijn toegeschreven.

Het Rijksmuseum brengt dit voorjaar al zijn Rembrandts bij elkaar in een bijzondere tentoonstelling. Het museum bezit 22 schilderijen, 60 tekeningen en 1300 etsen van Rembrandt, die samen een prachtig beeld schetsen van de kunstenaar, de mens en de verteller. Veel van de nu getoonde werken op papier zijn door hun kwetsbaarheid zelden getoond of uitgeleend. Deze tentoonstelling wilt u dus niet missen.

Maak deze avond (opnieuw) kennis met de grote Rembrandt aan de hand van de mooiste en meest bijzondere werken uit de rijke collecties van het Rijksmuseum en het Mauritshuis. U volgt zijn stijlontwikkeling en ontdekt wat hem zo bijzonder maakt. Maar u leert ook de mens achter de kunstenaar kennen. Laat u verrassen door het rijke oeuvre van een fenomeen!