0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: REMBRANDT-VELÀZQUES, HOLLANDSE EN SPAANSE MEESTERS
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandag 11 november 2019 19.30 – 21.30 uur

Wat is de relatie tussen Nederlandse en Spaanse kunst uit de 17e eeuw?

U ontdekt het in deze fantastische tentoonstelling die het Rijksmuseum organiseert in samenwerking met het Prado in Madrid. Met ruim 60 werken is het de eerste keer dat in ons land zoveel schilderijen van Velàzquez, Rembrandt en andere grote Hollandse en Spaanse meesters, bij elkaar te zien zijn. Ze worden in paren getoond, waardoor ze de dialoog met elkaar aangaan. Zo krijgt u inzicht in de manier waarop Spaanse en Nederlandse schilders zich op gebied van religie, realiteit, eeuwigheid en schoonheid tot elkaar verhouden.

Dit is een van de must-see tentoonstellingen dit najaar. Daarom biedt Art & Leisure u, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze boeiende inleidende lezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 11 november 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

De 17e eeuw wordt gekenmerkt door oorlog en spanningen tussen de Nederlanden en Spanje. Het mag dan ook uitzonderlijk heten dat in beide landen de kunst juist dan een grote bloeiperiode kende. We zien in die tijd tevens de opkomst van 2 van de grootste kunstenaars aller tijden. In Amsterdam ontwikkelde Rembrandt zich tot de belangrijkste schilder van de Noordelijke Nederlanden, en in Spanje wordt de uit Sevilla afkomstige Velàzquez hofschilder in Madrid.

Daarnaast kenden beide landen ook andere grote meesters, zoals Murillo, Vermeer, Zurbaràn, Hals en Ribera. Zij kenden elkaar echter niet. Dat maakt het extra opvallend dat er in de dialogen tussen Spaanse en Hollandse kunstenaars veel overeenkomsten naar voren komen. Zo geven de “Sint Odulphuskerk” van Pieter Saenredam en het “Agnus Dei” van Francisco de Zurbaràn beide uitdrukking aan de diepe beleving van religie.

Tijdens deze lezing ontdekt u de verschillen en vooral ook de overeenkomsten tussen de meesterschilders uit Holland en Spanje aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling. Bent u nog niet zo bekend met de Spaanse meesters uit de 17e eeuw? Dan biedt deze avond u tevens de uitgelezen kans om hen beter te leren kennen, en te leren ze van elkaar te onderscheiden.

Bent u ook aanwezig bij onze ontmoeting tussen Spaanse en Hollandse meesters?

Links: Diego Velázquez, Zelfportret, ca. 1640. Valencia, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos

Rechts: Rembrandt, Zelfportret met baret en gouden ketting, 1654. Kassel, Museumslandschaft Hessen Kassel, Gemäldegalerie Alte Meister