0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “NINEVEH, HOOFDSTAD VAN EEN WERELDRIJK”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Dit najaar is in het Leidse Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling te bewonderen over de Assyrische stad Nineveh die rond 700 voor Christus ontstond en nu helaas verwoest is. Tijdens deze tentoonstelling worden, voor het eerst sinds hun ontdekking 180 jaar geleden, 250 voorwerpen samengebracht, waaronder kleitabletten en sieraden. Art & Leisure biedt u, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, de mogelijkheid om via een lezing kennis te maken met de rijke geschiedenis en cultuur van deze stad.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 18 december 2017 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie.
Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Nineveh was ooit de grootste stad ter wereld, met zo'n 100.000 inwoners. Ze werd ca. 700 gesticht als de hoofdstad van het Nieuw-Assyrische Rijk. Dit rijk, gelegen in het Nabije Oosten, reikte van de Middellandse zee tot het Iraanse binnenland, en van Turkije tot Egypte. De rijkdom van de stad kwam onder meer tot uitdrukking in prachtige paleizen en tempels. Deze werden gebouwd onder legendarische koningen als Sennacherib en Assurbanipal. Die laatste stichtte zelfs de eerste bibliotheek, met een collectie kleitabletten.

Helaas werd Nineveh al in 612 v.C. met de grond gelijk gemaakt door vijandelijke troepen. De stad bleef alleen nog bekend uit werken van klassieke auteurs en de Bijbel. Pas in 1842 werden opgravingen in het gebied uitgevoerd en werden prachtige overblijfselen blootgelegd. Veel daarvan is recentelijk door IS verwoest.

Tijdens deze lezing leert u over de opkomst en ondergang van het Assyrische Rijk en Nineveh in het bijzonder. Wij reconstrueren voor u de rijke cultuur onder de legendarische koningen, aan de hand van onder andere kleitabletten en reliëfs. Na deze lezing heeft u een beter beeld van het historische belang van Nineveh, dat zo tragisch ten onder ging aan verwoestingen.