0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN NATIONALE MUSEUMWEEK  9 t/m 15 april
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

De Goese Nachtwacht:
Tijdens het museumweekend op 14 en 15 april zetten we de Goese nachtwacht in de schijnwerpers! Om 14.00 uur en 15.30 uur zijn er gratis rondleidingen in het museum met speciale aandacht voor de Goese Nachtwacht. Bent u daarna nog nieuwsgierig naar de achtergrond van deze schuttersstukken en hun schilders? Ter gelegenheid van de museumweek (9 t/m 15 april) is er voor iedere bezoeker een gratis boek ‘Brave koppen en gladde aengesigten’ (zolang de voorraad strekt).

Schuttersgilden:
De Verdedigers van stad en land waren georganiseerd in burgerwachten en schutterijen. In Goes kwamen rijke burgers bijeen in drie schuttersgilden om met wapens te oefenen, nl. het kruisboog- of St. Jorisgilde, het Handboog- of St. Sebastiaangilde en de Kolveniers. Na het beleg van Goes in 1572 behielden deze schuttersgilden alleen een sociale functie en werd de militaire taak overgenomen door de burgerwachtvendels. De schutters lieten zich graag gezamenlijk portretteren: ‘De Goese Nachtwacht’.

Actie:
Gedurende de hele museumweek (9 t/m 15 april) krijgt iedere bezoeker een gratis boek* ‘Brave koppen en gladde aengesigten’. (*zolang de voorraad strekt)