HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN VERWACHT:  MERK- EN STOPLAPPEN ROND DE OOSTERSCHELDE MERK- EN STOPLAPPEN  ROND DE OOSTERSCHELDE WISSELEXPOSITIES 0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE


Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont van 8 december 2017 t/m 7 april 2018 merk- en stoplappen van het Stadhuismuseum Zierikzee aangevuld met werk uit eigen collectie. Rond de Oosterschelde worden al generaties lang prachtige borduurwerken gemaakt. Reden om een aantal van deze werken, waaronder lappen uit de periode tussen 1740 en begin 1800, eens extra voor het voetlicht te brengen. Genealogie vormt de rode draad in deze tentoonstelling. Mede hierdoor komt de aandacht te liggen op het handwerkonderwijs en het begrip stoplap. Het museum is open van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag* van 13.00 tot 17.00 uur. (*zondags gesloten van 1 november t/m 31 maart)


"Merk- en stoplappen rond de Oosterschelde" is opgebouwd met een deel van de collectie van het Stadhuismuseum te Zierikzee, een aantal particuliere lappen uit Noord Beveland, en aangevuld met merk- en stoplappen uit de collectie van het Historisch Museum De Bevelanden.

Gezocht is naar de genealogische gegevens van de maaksters en hun families die
in deze tentoonstelling, door middel van hun werk, hun eigen verhaal vertellen.  
Bij de zoektocht naar de herkomst van deze lappen is gebleken dat moeder (1743)
 en dochter (1771) bijvoorbeeld dezelfde motieven gebruiken.
Voor de liefhebbers van antieke merklappen een unieke kans om deze met
elkaar te kunnen vergelijken.


Ook een stukje onderwijs over het begrip stoplap wordt hierdoor belicht.
Op een aantal lappen wordt naast de naam van de maakster ook de
onderwijzeres genoemd. Daardoor wordt het handwerkonderwijs in het
weeshuis van Zierikzee en Goes zichtbaar gemaakt.