0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: “DE LAKENHAL HEROPEND”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandag 19 augustus 2019     19.30 - 21.30 uur

Op 19 juni heropende koning Willem-Alexander Stedelijk Museum de Lakenhal in Leiden na een verbouwing van drie jaar. Eindelijk kunt u weer genieten van het prachtige gebouw en de bijzondere collectie waarin de geschiedenis en kunst van Leiden centraal staan. Om dat te vieren organiseert Art & Leisure deze lezing in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 19 augustus 2019 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

In 1640 werd in Leiden de Laecken-halle gebouwd, waar eeuwenlang de Leidse wollen lakense stoffen aan een keuring werden onderworpen. Nadat het gebouw in 1874 in gebruik was genomen als Stedelijk Museum, werden in verschillende periodes bouwonderdelen toegevoegd. Tijdens de verbouwing zijn deze onderdelen met elkaar in balans gebracht en gerestaureerd. Er is echter ook een grote nieuwe tentoonstellingsvleugel aangebouwd. De gevel van deze nieuwbouw is de absolute blikvanger aan de Lammermarkt, en kan door het bijzondere gebruik van baksteen niet anders dan spectaculair genoemd worden.

In de vaste collectie van de Lakenhal zijn de oude en moderne kunstenaars van de stad naast elkaar te bewonderen: van Rembrandt en diens leerling Gerrit Dou, tot Theo van Doesburg en Floris Verster. Tijdens de verbouwing was deze collectie verspreid te zien in verschillende Nederlandse musea. Zo had het Rijksmuseum in Amsterdam tijdens die periode bijvoorbeeld  "Het Laatste Oordeel", hét topstuk van Lucas van Leyden, in bruikleen. Na drie jaar is de collectie nu weer bij elkaar, en vertellen de werken samen het verhaal van de Leidse kunst.

Bent u enthousiast om de Lakenhal te bezoeken? Dan is deze lezing uw ideale voorbereiding. U ontdekt meer over de omvangrijke verbouwing van de oude Lakenhal en hoe de bijzondere nieuwbouw in het gebouw geïntegreerd is. Ook maakt u (opnieuw) kennis met de topstukken uit de collectie, van onder anderen Rembrandt, Gerrit Dou, Jan Steen en Theo van Doesburg.

Beleef de kunst en geschiedenis van Leiden tijdens deze speciale lezing ter gelegenheid van de heropening van de Lakenhal, en schrijf u nu nog in!