0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: JOHANNIS DE RIJKE, EEN IN JAPAN BEROEMDE BEVELANDER
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

De Vrienden van het Historisch Museum de Bevelanden organiseren maandagavond 7 oktober 2019 opnieuw een lezing.

Dr. Johan Sturm (Goes,1953), gepensioneerd historicus uit Amsterdam en Colijnsplaat, is van meet af aan betrokken geweest bij het in Nederland tot leven brengen van deze icoon uit de Japanse geschiedenis. Sturm zal een presentatie verzorgen met veel aandacht voor de anekdotiek in dit tot de verbeelding sprekende levensverhaal. Interessant en vertederend is bijvoorbeeld de Japanse speel/tekenfilm over deze geniale watermanager die vertoond zal worden.

Johannis de Rijke (1842-1913) heeft sinds 2000 een standbeeld en een borstbeeld in zijn geboortedorp Colijnsplaat. De alhier tot voor kort onbekende beroemdheid heeft nu ook zijn verdiende herinneringsplek in Nederland.

De Rijke bracht zijn jeugd door op Noord- en Zuid-Beveland. Na een praktische scholing bij zijn vader en persoonlijk onderricht door een Goese waterstaatkundige sloeg hij zijn vleugels uit richting Amsterdam en nog later naar Japan. Daar verbleef hij maar liefst dertig jaar en hij wordt er nog steeds in ere gehouden.

In 2018-2019 was een fraaie pop-upexpositie over leven en werken van deze self-made ingenieur te bezichtigen, eerst in Colijnsplaat en daarna in het Watersnoodmuseum te Ouwerkerk. Op internet en in andere publicaties is inmiddels veel te vinden over deze Bevelandse polderjongen, die zich in de negentiende eeuw wist op te werken tot keizerlijke watercommissaris aan de andere kant van de wereld.

De lezing wordt gehouden in het auditorium van het  Museum op maandag 7 oktober 2019, aanvang 19.45 uur

Het auditorium biedt plaats aan maximaal 45 personen. Voor vrijwilligers en vrienden van het museum is de lezing gratis. Introducés en niet-leden betalen € 8,00 per persoon.

Als u de lezing wilt bijwonen, gelieve vooraf aanmelden bij vriendenhmdb@gmail.com of via telefoonnummer 0113-227840 (Rien Freriks)

Mocht u daarna alsnog verhinderd zijn, gaarne op de dag van de lezing vóór 17.00 uur telefonisch afmelden om andere belangstellenden in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen.