0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “HUISHOUDONDERWIJS, NOSTALGIE OF NACHTMERRIE
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

De Vrienden van het Historisch Museum de Bevelanden organiseren op maandagavond 5 maart 2018 een lezing over huishoudonderwijs.

De lezing wordt verzorgd door Gerda Godrie-van Gils, cultuurhistorica.
Gerda Godrie uit Etten-Leur volgde als tiener lessen in koken, naaien en poetsen, net als zo ongeveer alle meisjes van haar leeftijd. Veel liever was zij gaan studeren, maar vanwege familieomstandigheden kon dat niet. Op latere leeftijd greep zij alsnog haar kans: ze haalde diploma’s van de avondschool tot de universiteit aan toe. Als onderdeel van haar promotie deed zij onderzoek naar het huishoudonderwijs in Brabant. In 2013 verscheen haar boek over het huishoudonderwijs in Zeeland tussen 1919 en 1968 met de titel “Moederschap, dienstbaarheid en zorg werd ons met de paplepel ingegeven”

Het huishoudonderwijs is een verguisd en onderschat onderwijstype geweest. Onterecht want in werkelijkheid bood dit onderwijs een veelzijdige studie in huishoudkunde. Sommige meisjes volgden met plezier dit onderwijs, anderen met forse tegenzin. Maar, zo redeneerden de meeste ouders, hun dochters zouden toch gaan trouwen en dan was studeren weggegooid geld. Dat veranderde met de Mammoetwet en de tweede feministische golf in de jaren zeventig, toen kregen de meisjes meer kansen.

Vanavond krijgt u een terugblik op het huishoudonderwijs vanaf het ontstaan tot de teloorgang van dit type onderwijs in 1999 toen het huishoudonderwijs werd opgenomen in het VMBO.

De lezing wordt gehouden in het auditorium van het Museum
Maandag 5 maart 2018, aanvang 19.45 uur

Het auditorium biedt plaats aan maximaal 45 personen. Voor vrijwilligers en vrienden van het museum is de lezing gratis. Introducés en niet-leden betalen € 8,00 per persoon.

Als u de lezing wilt bijwonen, gelieve vooraf aanmelden bij vriendenhmdb@gmail.com of via telefoonnummer 0113-2288839 (secretariaat van het museum).

Mocht u daarna alsnog verhinderd zijn, gaarne op de dag van de lezing vóór 17.00 uur telefonisch afmelden om andere belangstellenden in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen.