High Society
0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING “HIGH SOCIETY”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Marten en Oopjen zijn terug!

Na een uitgebreide restauratie zijn de huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt nu weer in volle glorie te bewonderen, in de tentoonstelling "High Society" in het Rijksmuseum. Daar zijn ze te zien samen met meer dan 35 andere portretten van vorsten, aristocraten en puissant rijke burgers, afkomstig uit toonaangevende collecties in onder meer Parijs, Londen, Wenen en Florence. Het is voor het eerst dat het Rijksmuseum zoveel grote meesters bij elkaar toont: van Cranach tot Vélazquez en van Rembrandt tot Manet. Deze bijzondere tentoonstelling en de terugkeer van Marten en Oopjen moet gevierd worden, en dat doen we met deze lezing van Art & Leisure in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 19 maart 2018 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

Het levensgrote staande portret kent een eeuwenlange traditie. Oorspronkelijk was het voorbehouden aan vorsten en aristocraten, maar later koos de high society in het algemeen ervoor zich in dit monumentale formaat te laten portretteren. Marten en Oopjen hoorden tot deze groep, en zijn de enigen die Rembrandt ooit in volle lengte heeft afgebeeld.

Naast het beeld dat deze mensen aan de buitenwereld presenteerden, was er het leven achter gesloten deuren: de feestjes, de bordeelbezoeken, het gokken. Ook hiervan geeft de tentoonstelling een mooi overzicht. Aan de hand van ca. 80 tekeningen krijgt u een inkijkje in de wereld achter het portret.

In deze lezing kijken we naar de 'High Society', zowel voor als achter de schermen. Wat vertellen deze portretten ons over het leven van de geportretteerde? En over de mode van die tijd? En wat deden deze mensen als tijdverdrijf? Aan het einde van de lezing heeft u een goed beeld van de high society door de eeuwen heen. Laat u verrassen door een avondje in de hoogste kringen.