0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN CLASSIC BEAUTIES IN DE HERMITAGE
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Op dit moment kunt u in de Hermitage Amsterdam de interessante tentoonstelling "Classic Beauties - Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18e eeuw" bezoeken. Daarin maakt u kennis met de manier waarop kunstenaars het ideaalbeeld van de klassieken aanpasten aan de 18e eeuw. De Hermitage in Sint Petersburg bezit een grote collectie kunstwerken uit deze periode. Een mooie selectie van zo'n 60 schilderijen en beeldhouwwerken is nu in Amsterdam te zien, waaronder maar liefst 8 sculpturen van Antonio Canova. Art & Leisure organiseert, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze tentoonstellingslezing om u bekend te maken met de idealen uit de tijd van de verlichting. Dus bewondert u de glad gepolijste beelden van Canova, en wilt u meer weten over de klassiek geïnspireerde schilderijen van onder anderen Angelika Kauffmann en Anton Raphaël Mengs? Schrijf u dan in voor deze lezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 6 augustus 2018 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.


In de 18e eeuw werd het populair om een bezoek te brengen aan Italië. In het bijzonder jonge, Europese aristocraten reisden erheen in het kader van hun zogenaamde 'Grand Tour', een studiereis langs Europese oudheden. Hun ultieme reisdoel was Rome. Door de recente archeologische opgravingen van klassieke bouwwerken en prachtige beelden was dit de ideale plek om de oudheden te bestuderen. De Grand Tour en een bezoek aan de eeuwige stad ontwikkelden zich tot een ware rage.
Ook kunstenaars reisden naar Italië, en lieten zich inspireren door de archeologische opgravingen. Zij namen het klassieke schoonheidsideaal van de Grieken en Romeinen als een voorbeeld dat ze wilden overtreffen. Het resultaat was een nieuwe, meer sensuele vorm van het ideale lichaam, uitgevoerd in een gladde stijl. Deze stijl is de kunstgeschiedenis ingegaan als neoclassicisme.

Tijdens deze lezing ontdekt u de aantrekkingskracht van Italië in de 18e eeuw, en maakt u kennis met de grote kunstenaars die het land  bezochten.  Zie hoe de klassieke oudheid van invloed werd op hun schoonheidsideaal, en bewonder de werken  van onder anderen Canova, Mengs en Kauffmann. Gaat u ook mee op Grand Tour?