0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN Lezing: “FRANS HALS EN DE MODERNEN”
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR MUSEUMWINKEL GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Dit najaar toont het Frans Hals Museum in Haarlem een prachtige en bijzondere tentoonstelling: "Frans Hals en de Modernen". Daarin staat de herontdekking van Frans Hals in de 19e eeuw centraal. Voor het eerst worden zijn 17e-eeuwse schilderijen getoond naast schilderijen van vroeg-moderne schilders, zoals Manet, Van Gogh en Singer Sargent. Zo ontdekt u al snel waarom kunstenaars uit de 19e eeuw stelden: "Frans Hals, c'est un moderne". Met in totaal zo'n 120 unieke meesterwerken, afkomstig uit verschillende (inter)nationale collecties, wilt u deze tentoonstelling niet missen. Art  & Leisure biedt u daarom, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, deze inleidende lezing.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 19 november 2018 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl   

Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

LET OP: in verband met de verbouwing is de ingang aan de achterzijde van het pand. (toegang via de doorgang naar het museumplein) Betalen kan alleen contant. Pinnen is niet mogelijk!

De stijl van Frans Hals wordt vooral gekenmerkt door zijn losse penseelvoering. Deze ruwe stijl, zoals men het in de 17e eeuw noemde, werd lange tijd beschouwd als een uitdrukking van zijn persoonlijkheid; hij zou een chaoot en een dronkaard zijn geweest. Ook in de 18e en de eerste helft van de 19e eeuw kwam Hals' stijl niet overeen met het beeld dat men had van 'goede kunst'.

Pas in de jaren '60 van de 19e eeuw werd Frans Hals herontdekt als groot kunstenaar. Zijn, voorheen verguisde, losse penseelvoering werd nu beschouwd als 'impressionistisch' en virtuoos. Hij werd bewonderd door kunstenaars als Manet en Van Gogh, die in groten getale een bezoek brachten aan het Stedelijk Museum in Haarlem (de voorloper van het Frans Hals Museum). Dit werd als het ware een pelgrimsdoel voor de moderne kunstenaar.

Tijdens deze lezing ontdekt u, aan de hand van de mooiste werken van de tentoonstelling, op welke manier het werk van Hals zijn collega's uit de 19e eeuw beïnvloedde.  Laat u verrassen door de bijzondere combinaties tussen 17e en 19e eeuw en ontdek zelf hoe modern Frans Hals eigenlijk was.