0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN LEZING: CYPRUS - EILAND IN BEWEGING
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Maandag 13 januari 2020  19.30 - 21.30 uur

Cyprus is al duizenden jaren een kruispunt van oude culturen uit het Oostelijk en Westelijk Middellandse Zeegebied. De fascinerende Cypriotische cultuur die hieruit voortkwam, staat dit jaar centraal in de grote najaarstentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden. De meer dan 400 objecten geven u een mooi beeld van de rijkdom, diversiteit en eigenheid van de kunst en traditie op dit eiland. Het is extra bijzonder dat voor deze expositie zo'n 300 voorwerpen uit nationale Cypriotische collecties tegelijkertijd Cyprus verlieten. Wilt u ook deze boeiende cultuur ontdekken? Schrijf u dan in voor de inleidende lezing die Art & Leisure, in samenwerking met Historisch Museum de Bevelanden, voor u organiseert.

De lezing wordt gegeven door drs. Birgitte Mommers en vindt plaats op maandagavond 13 januari 2020 van 19.30 tot 21.30 uur in het auditorium van het museum, Singelstraat 13 te Goes.

Prijs € 10,00 pp, incl. consumptie. Aanmelden voor de lezing via secretariaat@hmdb.nl
Vrienden van het museum en vrijwilligers ontvangen 10% korting.

De Cypriotische beschaving kwam zo'n 9000 jaar geleden tot ontwikkeling en toont invloeden van verschillende andere culturen uit het Middeleeuwse Zeegebied. De strategische ligging van het eiland en zijn vele natuurlijke rijkdommen zorgden ervoor dat het een centrale plaats werd voor handel en contacten tussen het oosten en het westen van het Middellandse Zeegebied. Daardoor ontstond hier een uitwisseling van goederen en een versmelting van ideeën, die samen leidden tot een geheel eigen cultuur.

In deze tentoonstelling blijkt hoe rijk en divers die Cypriotische cultuur is. U kunt er onder meer genieten van fantasierijk aardewerk, en marmeren en terracotta beelden, soms wel manshoog. Ook krijgt u een beeld van de goederen die via de handel met het Nabije Oosten en Egypte naar Cyprus kwamen, en zo bijdroegen aan de ontwikkeling van de cultuur. Bovendien ontdekt u dat het eiland ook voor moderne kunstenaars, onder wie Picasso, een bron van inspiratie bleef.

Tijdens deze lezing leert u de cultuur van Cyprus (beter) kennen. U hoort hoe deze tot stand kwam en welke andere culturen daarop hun invloed uitoefenden. Uiteraard passeren daarbij de mooiste topstukken van de tentoonstelling de revue. Ook ontdekt u welke rol de archeologie vanaf de 19e eeuw heeft gespeeld en op welke manier moderne kunstenaars  zich laten inspireren door de oude Cypriotische beschaving.

Wilt u onze Cypriotische avond meebeleven? Schrijf u dan nu in voor deze lezing.