0113 228 883  info@hmdb.nl Singelstraat 13  4461HZ Goes HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN
HOME EXPOSITIE KINDEREN VERHUUR GROEPEN VRIENDEN INFORMATIE

Lezing: “Borssele is van Goes”  (althans tussen 1614 en 1750)

De Vrienden van het Historisch Museum de Bevelanden organiseren op maandagavond 4 maart 2019 weer een lezing.
De lezing wordt verzorgd door Gerard Smallegange, voorzitter van de Boerderijen Stichting Zeeland, een instelling die streeft naar behoud en waardering van de historische Zeeuwse boerderijenschat. Verder bekend als publicist/schrijver van artikelen en boeken over landbouw/beleid en historische boerderijen. Voor Omroep Zeeland maakte hij een aantal programma’s over Zeeuwse boerderijen en platteland.  

“Steekt uw duiten in de kluyten”, onder dit motto begon Jacob Cats rond 1612 schorren in Zeeland op te kopen met het doel ze in te polderen. Cats was een bekende durfal met een scherp financieel inzicht. De schorren, vaak ondergelopen land, waren goedkoop en vruchtbaar. De voedselprijzen waren torenhoog, overal in Europa. Die combinatie was/leek een waarborg voor snel en goed gewin. In het spoor van Cats investeerden overal in Zeeland mannen en vrouwen hun kapitaal in bedijkingen en inpolderingen. Het gemeentebestuur van Goes bleef niet achter en kocht de sinds 1532 ondergelopen Baronie van Borssele, voorheen en rijk eiland met een aantal dorpen en een kasteel…
Mr. Johan Smallegange, schepen van Goes, was nauw betrokken bij de aankoop. Hij werd de eerste hoogbaljuw van Borssele.

De lezing wordt gehouden in het auditorium van het Museum

Maandag 4 maart 2019, aanvang 19.45 uur

Het auditorium biedt plaats aan maximaal 45 personen. Voor vrijwilligers en vrienden van het museum is de lezing gratis. Introducés en niet-leden betalen € 8,00 per persoon.

Als u de lezing wilt bijwonen, gelieve vooraf aanmelden bij vriendenhmdb@gmail.com of via telefoonnummer 0113-227840. (Rien Freriks)

Mocht u daarna alsnog verhinderd zijn, gaarne op de dag van de lezing vóór 17.00 uur telefonisch afmelden om andere belangstellenden in de gelegenheid te stellen de lezing bij te wonen.